Statikus, statikus szakvélemény lakosságnak

Statikus szakvéleményeket készítünk a legegyszerűbb feladatoktól a legbonyolultabb részletes elemzésekig. A szakvéleményeket kizárólag írásban készítjük, szóbeli tájékoztatást megrendelőink és saját védelmünk érdekében nem szolgáltatunk.

A lakossági igényekre válaszolva általában egyszerű statikus szakvéleményeket készítünk. Az egyszerű statikus szakvélemény, ahogy a nevében is van egyetlen kérdéssel foglalkozik, mely a következő témákat tartalmazza: ingatlan vásárlás előtti szakértés, falbontás (1 db fal bontása), valamilyen épületkárosodás vagy repedés vizsgálata, tetőtér beépítés lehetőségének vizsgálata. Mindezeket a kérdésköröket a vonatkozó törvényekkel összhangban a 300 m2 alatti épületekre készítjük, tehát a lentebb megadott  díjak is ezt tartalmazzák. Nagyobb épületek esetében vagy komplexebb témáknál, esetleg a fenti egyszerű témák kombinálásakor más díjak kerülnek felszámításra, melyet a Tervezési díjak menüpontban talál.

Családi házak tulajdonosai, magánszemélyek számára a legtöbb esetben egyszerű statikus szakvélemény elkészítésére van szükség, mely árban is igazodik a megrendelés nagyságrendjéhez. Ezt a szolgáltatásunkat a kereslet diktálta: olyan gyors, lényegre törő megoldásra volt szükség, mely azonnal megadja a tapasztalt statikai problémára a tulajdonos számára a megoldást.

Statikus Budapesten és vidéken

Kiszállást követő 2-3 munkanapon belül elkészítjük Önnek

az egyszerű statikus szakvéleményt!

(Vidéki helyszínek esetén érdeklődjön a lehetséges időpontokról!)

Egyszerű statikus szakvélemény díja (fix díj) Budapest és Pest megye egyes részein:

80.000 Ft

Egyéb helyszínek esetén (zónatérkép alapján):

100.000 - 150.000 Ft

A díjat a helyszíni kiszállás alkalmával kell fizetni, egyéb költsége nincs. Rendelje meg a statikus szakvéleményt most! +36-30-305-3397

 

Egyszerű statikus szakvélemény megrendelő

Kérjük, töltsön ki minden mezőt!

 
Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!
 
 
 
 
Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!
 
 
Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!
 
 
Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!
 
 
Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!
 
 
 
Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!
 
Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!
 
Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!
 
Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!
 

Egyszerű statikus szakvéleményt legtöbb esetben az alábbiakhoz készítünk:

Tetőtér beépítés: az épület alapozása, falazatai (főleg régi épületek vagy vályog esetében) elbírják-e az esetleges emeletráépítés terheit.

Ezenkívül a meglévő födém vizsgálata is szükséges a tetőtér funkcionális használatának megváltozása miatt. A tetőtérbeépítések általában régi födémszerkezetekre települnek. Ezek sokszor borított gerendás fafödémek (kb. 1,0 m-ként gerenda, melyre alulról és felülről deszkázat van erősítve) vagy egyszerűen fa gerendafödémek (pl. csapos gerendafödém). Ezek teherbírása olykor nem éri el az elvárt szintet, ezért minden esetben célszerű megvizsgáltatni és statikus szakvélemény formájában írásban kérni a szerkezet vizsgálatát.

Mit tartalmaz ebben az esetben a szakvélemény?

alapozási rendszer ellenőrzése, állapotfelmérése (a jelenlegi terhelési szintre vonatkozóan megfelel-e?)

födém statikai vizsgálata és állapotfelmérése

falazatok anyaga, állapotfelmérése

az esetleges megerősítési módok meghatározása és leírása, számítások elvégzése

Ingatlan vásárlás előtti statikus szakvélemény: lényegében egy lényegretörő összesítés az épület műszaki állapotáról.

A rejtett hibák elkerülése létfontosságú, hiszen peres úton utólag már nagyon nehéz érvényesíteni jogainkat. Minden esetben felhívjuk a Megrendelő figyelmét az esetleges veszélyekre.

Ingatlan vásárlásakor az alábbiakat érdemes megfigyelni a tartószerkezeteken: találhatók-e a falakon repedések, azok milyen irányúak. Ebből meg lehet állapítani, hogy épületsüllyedés okozza azokat, egy épületrész hozzátoldása miatt vannak, vagy esetleg más, nem látható, rejtett oka van a repedéseknek.

A tetőszerkezet milyen állapotban van? Ha jó állapotú a szerkezet, akkor rendben, azonban ha kártevők gyengítették meg vagy gombásodás, beázás jelei mutatkoznak a tetőszerkezet szarufáin, akkor érdemes egy pillantást vetni rá - vajon csak felületi károsodás vagy komolyabb, a későbbiekben gondot okozó károsodásról van szó?

Az épület alapozása milyen rendszerrel történt? Milyen anyagú, van-e vasalva? Ez nagymértékben befolyásolja a kedvezőtlen süllyedéskülönbségek épület szerkezetre gyakorolt hatását.

Milyen az épület vízelvezetési rendszere? Tudjuk, hogy ha a vízelvezetési rendszer valahol kudarcot vall, akkor az nagymértékben befolyásolhatja az épület későbbi tartószerkezeti viselkedését, repedések és különböző állékonysági problémákhoz vezethet.

Az általunk elkészített statikus szakvélemény választ fog adni a fenti kérdésekre.

Mit tartalmaz ebben az esetben a szakvélemény?

alapozási rendszer állapotfelmérése, a felszerkezet állapotából megítélve (ritkán feltárás, de ehhez a tulajdonosnak/eladónak hozzá kell járulnia)

födém statikai vizsgálata és állapotfelmérése

falazatok anyaga, állapotfelmérése

az esetleges megerősítési módok meghatározása és leírása

fontosabb költségtényezők meghatározása

falak nedvességtartalmának szükség szerinti mérése műszer segítségével, az esetleges nedvesedések kezelési módjainak meghatározása, szigetelési problémák esetleges kezelése

vízelvezetési rendszer vizsgálata

Falrepedések: A falrepedések egy része veszélyes, másik része nem az.

Azt, hogy épp melyikről van szó, helyszíni szemle során tudjuk megállapítani.

Ha Ön nem biztos abban, hogy a repedések veszélytelenek vagy felelősségteljes ingatlantulajdonos lévén biztos ami biztos alapon jár el, a helyszíni bejárás alkalmával megválaszoljuk Önnek, hogy a repedések mitől alakultak ki, és azok veszélyeztetik-e az adott falazat vagy esetleg az épület egészének állékonyságát.

A falrepedések mindig mozgások miatt jönnek létre, mely lehet süllyedés (épület süllyedés) vagy egyéb mozgás. Azonban azt, hogy mi okozta a mozgásokat, mindig csak a helyszínen, egyedileg meghatározva tudjuk eldönteni. Az írásos statikus szakvéleményünk tartalmazza a repedések okát, a káros épület süllyedések felderítését és azok megszüntethetőségét.

Mit tartalmaz ebben az esetben a szakvélemény?

repedéskép felmérése, jellemző repedésszélességek meghatározása

szakirodalom szerinti besorolás meghatározása a mért repedésszélességek alapján

falazatok anyaga, állapotfelmérése

az esetleges megerősítési módok meghatározása és leírása

fontosabb költségtényezők meghatározása

vízelvezetési rendszer vizsgálata (gyakran ennek hibáira vezethetők vissza a repedések)

Falbontás vagy részleges kivágás: Minden esetben egyedi vizsgálat szükséges. Panel és tégla épületeknél egyaránt.

Egyre nagyobb az igény a tágas terek létrehozására egy meglévő épületben vagy lakásban. Ez gyakran falbontást igényel, mely lehet teherhordó vagy pusztán térelhatárolást biztosító válaszfal.

Ha Ön az ingatlanában falazatokat szeretne kibontani, és bizonytalan abban, hogy azok statikailag teherhordó falazatok vagy sem, érdemes megvizsgáltatni. Volt már arra példa, hogy valaki válaszfalnak gondolt egy teherhordó falat, de szerencsére kihívott bennünket a biztonság kedvéért. Kiderült, hogy nem bontható. Persze arra is volt példa, hogy valaki válaszfalat nem mert kiszedni, mert nem tudta, hogy statikailag hord-e terheket vagy sem. Mi megvizsgáljuk a helyszíni bejárás alkalmával, hogy egy adott falazat teherhordó vagy mindössze térelhatároló funkciója van és a statikus szakvélemény tartalmába belefoglaljuk.

Mit tartalmaz ebben az esetben a szakvélemény?

annak meghatározása, hogy a falbontáshoz szükséges-e kiváltás, utólagos áthidalás

válaszfalak esetében egy olyan kiírás, mely pontosan beazonosítja a bontható falakat, hangsúlyozva, hogy azok bontásához nem szükséges építési/bontási engedély - ennek megalapozására a 312/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 1. mellékletének 1. pontja szolgál

teherhordó falazatok esetében a kiváltás meghatározása csomóponti megoldásokkal (vázrajzi formában) és a szükséges számításokkal - ebben az esetben a leírásunk jellemzően becsatolható a szükséges építési engedélykérelemhez, melyet az Önkormányzat Építéshatósági Osztályán kell megkérni (építészünk ebben segítségére lesz)

Panel program pályázat: A panel pályázati kiírások feltételként szabják meg a pályázathoz az épületről készített statikai szakvéleményt.

A 2010-es évben 35 pályázathoz készítettük el a szakvéleményt, rendkívül rövid határidővel, azóta pedig minden évben több olyan épülethez, melyek pályázatokon indultak.

Iskolai függőszerek biztonsági vizsgálata: A függőszerek rögzítésének biztonsági felülvizsgálatát rendszerint az Önkormányzatok kérik.

Részletesebben ld. az Iskolai függőszerek vizsgálata menüpontban.

Komplex szakvélemények: Bármely témában, vasbeton, acél vagy faszerkezetekhez.

Előfordul, hogy valamilyen ipari csarnok vagy raktár, illetve bármely más olyan szerkezethez kell szakvéleményt készítenünk, amelynek állapota már kérdéses vagy amelynek terhelése megváltozik. Ebben az esetben is készítünk szakvéleményt, azonban ilyen esetekben mindig kérje egyedi ajánlatunkat!