Nyomószilárdság meghatározása Schmidt-kalapáccsal

A beton felületi keménységmérésének napjainkban legelterjedtebb eszköze a Schmidt-kalapács. A Schmidt-kalapácsos vizsgálatok során kapott visszapattanási értékek alapján a szerkezeti beton nyomószilárdságát tapasztalati összefüggések alapján becsüljük. A szerkezeti beton tényleges állapota (kor, nedvességtartalom stb.) és összetétele jelentősen befolyásolja a mért visszapattanási értékeket, ezért ezek figyelembe vétele az eredmények értékelésének fontos lépése.

Schmidt kalapács
Az N-típusú Schmidt-kalapács felépítése

A Schmidt-kalapács ismertetése

Megépült szerkezetek minőség és állapotellenőrzésekor, szilárdsági tulajdonságaiknak meghatározásakor nem minden esetben van lehetőség, vagy nem gazdaságos roncsolással történő szilárdság-meghatározó eljárás alkalmazása. Ekkor a szerkezeti anyagok szilárdságára roncsolás mentes vizsgálattal adhatunk közelítő értéket.

A Schmidt-kalapácsos vizsgálat is a roncsolás mentes eljárások közé tartozik. A szilárdság közelítő meghatározása a felületi keménység mérésén, rugalmas visszapattanás elvén alapul. A vizsgálat során alkalmazott Schmidt kalapácsban lévő rugó a kalapács ütőtömegét mozgásba hozza, mely egy adott energiával megüti a vizsgált felületet, a készülék pedig rögzíti az ütközés után mérhető visszapattanási értéket. A mért visszapattanási értékből empirikus képletekkel következtethetünk a vizsgált anyag (beton, tégla, habarcs) szilárdságára.

A Schmidt-kalapácsos vizsgálat folyamata

A lecsiszolt mérési felületre merőlegesen lőjük rá az ütőcsapot, majd feljegyezzük a visszapattanási értékeket. Egy mérési helyen 10 db mérési pontban végezzük el a vizsgálatot. Majd a mért értékeket a beton korára, összetételére, felületére vonatkozó adatok alapján kiértékeljük, és meghatározzuk a becsülhető kockaszilárdságot.

Mikor szükséges, javasolt Schmidt-kalapácsos vizsgálat alkalmazása?

A tartószerkezetek szilárdsági adatainak hiányában tervezés során minden esetben a biztonság javára kell eltérnünk, így sok esetben előfordulhat, hogy a szerkezet jelentős többletteherbírással rendelkezik, melyet azonban vizsgálat nélkül nem tudunk igazolni, ez gazdaságtalan szerkezetek tervezéséhez vezethet.

Az alábbi esetekben javasoljuk a Schmidt-kalapácsos vizsgálat elvégzését a biztonságos és gazdaságos tervezés, valamint a szerkezetek jobb kihasználásának érdekében:

  • Terhelés növekedésével járó átalakítási tervek (pl. emeletráépítés, tetőtérbeépítés) esetén a tartószerkezetek terhelhetőségének igazolásához.
  • Használat során keletkező károsodások (pl. tűzteher, robbanás) felmérése céljából.
  • Új szerkezetek átvételekor, például beton kezdeti szilárdságának ellenőrzésekor.

Milyen anyagok esetén alkalmazható a vizsgálat?

  • Beton szilárdság meghatározása (>10 N/mm2)
  • Tégla falazóelem nyomószilárdságának  meghatározása
  • Habarcs szilárdság meghatározása

A vizsgálat alkalmazhatóságának korlátai

  • Nem alkalmazható, ha a vizsgálni kívánt beton felületkezelt, vagy felületjavított (pl. műgyantával).
  • Nem alkalmazható, ha a beton felületen fagykár miatt leveles leválás tapasztalható.
  • Nem alkalmazható 10 N/mm2-nél kisebb szilárdságú betonok esetében illetve nyers betonnál (ezekhez a vizsgálatokhoz a P-típusú Schmidt kalapács szükséges)
  • 10° és 30° (MSZ EN 12504-2:2001) között használható; más hőmérsékleten a rugóállandó változása miatt hibás mérések keletkezhetnek.

A Schmidt kalapácsos vizsgálat díjszabása

Schmidt kalapácsos nyomószilárdság vizsgálat családi háznál legfeljebb 3 mérési helyen 60.000 Ft
Schmidt kalapácsos nyomószilárdság vizsgálat egyéb esetekben Egyedi ajánlat alapján

A feltüntetett ár bruttó ár, minden költséget és díjat valamint adót is tartalmaz, a kiszállási díjat is beleértve. Egyéb díj nem kerül felszámításra!

A Schmidt kalapácsos vizsgálat megrendelése

Kérjük, töltsön ki minden mezőt!

Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!
Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!
Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!
Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!
Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!
Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!
Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!