Mielőtt tervezett átalakítási munkálataihoz statikust hívna, fontolja meg az alábbi pontokat a saját és vagyonának biztonsága érdekében: 

1. Szerepel-e a statikus a Kamarai Névjegyzékben?

Mielőtt kihívja a statikust helyszíni szemlére (akár ingatlan vásárlás előtt, akár falbontáshoz, tetőtér beépítéshez vagy épületkárosodás vizsgálatához), mindenképpen ellenőrizze, hogy a statikus neve szerepel-e a Kamarai névjegyzékben, vagyis van-e jogosultsága a feladat elvégzésére. Az alábbi linken a Név mezőbe beírva a kolléga nevét könnyen ellenőrizhetjük a fentieket:
https://mmk.hu/kereses/tagok

A keresést követően a neve melletti részletes adatlapra kattintva megtudhatjuk az illető jogosultságait. A leggyakrabban előforduló jogosultságok, amik alapvetően szükségesek a fentiek elvégzésére: T (tartószerkezeti tervezés), SZÉS1 (tartószerkezeti szakértés).

Ha nem szerepel a névjegyzékben, vagy nincsenek meg a fenti jogosultságok, az azt jelenti, hogy nem rendelkezik hivatalos engedéllyel a feladat elvégzésére!

2. Ellenőrizze, rendelkezik-e tervezői felelősségbiztosítással!

A tervezői felelősségbiztosítás védi a tervezőt is és az építtetőt is mind új szerkezetek tervezése mind pedig meglévő szerkezetek átalakítása során. Amennyiben épületkárosodás következik be, és az a statikus tervező vagy szakértő hibájára vezethető vissza, úgy a tervezői felelősségbiztosítás a kárt fedezi. Amennyiben ezzel a statikus nem rendelkezik, úgy a kárt csak jogi úton lehet érvényesíteni (esetleg megegyezéssel, de erre kicsi az esély).

3. Ha interneten talált rá, informatív a honlap, vagy nem tudjuk ki van mögötte?

Ne hívjon ki olyan statikust, aki nem vállalja magát vagy cégét saját nevével, arcával vagy cégének alapvető adataival! Ez megint csak a felelősség kérdésére vezet vissza bennünket. Ha bármi probléma adódik, kit vonunk felelősségre? Vajon miért nem vállalja magát?

4. Írásos szakvéleményt ad vagy csak szóban elmondja, aztán lesz ami lesz?

Ha a kolléga írásban nem vállalja a munkát, akkor akár ki se hívjuk! Ebben az esetben ne az összeget nézze, amibe a szolgáltatás kerül, itt a felelősségvállalás sokkal fontosabb. Ha bármi gond adódik a munka során (és higgye el, több mint 20 év tapasztalatával a hátunk mögött elmondhatom, hogy sokszor adódhat!), egy szóbeli tájékoztatásért senki sem fog felelősséget vállalni, de az írott anyagért kénytelen.

Nem véletlen, hogy cégünk egyáltalán nem vállal szóbeli tájékoztatást. Ezt mind a saját magunk, mind pedig ügyfeleink védelme érdekében tesszük.

5. Végez vagy végeztet-e feltárásokat?

A feltárások a szakértési vagy tervezési folyamat szerves részei. Feltárásokkal lehet beazonosítani a szerkezeteket, aminek ismeretében megjósolható illetve tervezhető a szerkezet viselkedése. Feltárások hiányában csak feltételezésekre támaszkodhatunk, amelyek sokszor nem jönnek be, végül nem azt a szerkezetet találjuk az épületben amire gondoltunk, így a tervezett megoldás sem az lesz, amire gondoltunk, más megoldást kell kitalálni, és át kell tervezni a teljes projektet. Ezt elkerülendő, alapos feltárásokra van szükség. (Ezt talán csak panel épületekben tudjuk elkerülni.) Még egyszerű válaszfalak esetében sem lehet ránézésre megmondani, hogy megerősítés nélkül kivehető-e a válaszfal, nemhogy pl. egy tervezett tetőtér beépítés esetében, ahol még az alapozás feltárására is szükség van..

A feltárásokat elvégezheti a statikus is (pl. a kisebb feltárásokat mi elvégezzük), de szükség lehet nagyobb feltárásra is (pl. az alaptest feltárása), melyre egy statikusnak már nincs apparátusa, így azt a megrendelőtől kérheti.

Akárhogy is, a feltárás szükséges és elengedhetetlen része a szakértési folyamatoknak.

+1. Ismerteti-e a teljes folyamatot, illetve kap-e tájékoztatást arról, hogy van-e bármilyen más teendője a projekt folyamata során?

Sokszor az építtetők a korábbi elégtelen, rossz tájékoztatásoknak köszönhetően egyáltalán nincsenek azzal tisztában, hogy milyen terveztetési vagy előzetes szakértői illetve engedélyeztetési procedúrát kell végigjárniuk, mielőtt a kigondolt elképzeléseiket megvalósíthatnák. Egy teljeskörű alapos tájékoztatás ezt megelőzi, így pontosan tudni fogja, mivel jár, ha nekivág elképzeléseinek. Erről külön cikket is írtunk itt:
https://www.statikustervezes.hu/cikkek/98-engedellyel-es-engedely-nelkul-vegezheto-epitesi-tevekenysegek

Javasoljuk, hogy minden építkezési folyamat megkezdése előtt tanulmányozzák át a fenti cikkben is említett törvények vonatkozó részeit, hogy teljesen pontosan átláthassák az egész folyamatot.
 

engedélyköteles

Ügyfeleink részéről gyakran felmerül kérdésként, hogy az egyes építési vagy bontási tevékenységeket mikor szükséges engedélyeztetni, és mikor nem, továbbá mi tartozik a 2017. január 1-től módosult egyszerű bejelentési eljárás hatálya alá. Ennek megalapozására a 312/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 1. melléklete szolgál, mely egyértelműen leírja, hogy mely tevékenységekhez szükséges építési engedélyt kérnünk, illetve a 155/2016 (VI. 13.) Korm. rendelet a lakóépület építésének egyszerű bejelentéséről és ennek módosítása, a 482/2016 (XII. 28.) Korm. rendelet  az egyszerű bejelentés körének kiterjesztéséről. A témához tartozik továbbá a 191/2009 (IX.15.) Kormány rendelet, mely az építőipari kivitelezési tevékenységet, továbbá a kiviteli tervezés kötelező eseteit tárgyalja.

Minden építtetőnek javasoljuk, hogy nézze át a fenti törvényi hivatkozások vonatkozó részeit, mielőtt bármilyen építési tevékenységbe kezd!

Szavatosság a használt lakóingatlan hibájáért

tető csere

Munkánk során többször találkozunk azzal a problémával, hogy egy használt ingatlant megvásárló fél utólag észlel hibákat a megvásárolt ingatlanján, és hozzánk fordul segítségért, remélve, hogy a statikai szakvéleménnyel a kezében joggal követelhet kártérítést vagy az eredeti állapot visszaállítását, vagyis az adás-vétel meg nem történtét.

Ennek jártunk utána. A das.hu oldalán dr. Vágány Tamás cikke tárgyalja a témát:

Miután hosszas válogatást követően sikerült kiválasztani a megfelelő eladó lakást vagy házat, esetleg házrészt, senki nem szeretne kellemetlen meglepetéseket a drága szerzeményével kapcsolatban. Ilyen nem várt meglepetésekből pedig sajnos akadhat bőven! Kérdés, hogy meddig és milyen esetben kérhető számon a hiba az eladón?

Épület repedések statikai felülvizsgálata

Régi és új épületek rendszeresen megjelenő hibajelensége a különböző irányban, nagyságrendben és időbeli lefolyással rendelkező repedések megjelenése. Bár az épület repedései sok tényezőre és hatásra vezethetők vissza, az alábbiakban megpróbáljuk felsorolni a leggyakoribb jelenségeket és károsodásokat.

épület repedések

Tetőcsere és tetőfedés csere

tető csere

Régebbi vagy rosszul karbantartott épületek esetében eljön a pillanat, amikor a tulajdonos szeretné lecserélni a fedést (esetleg cseréplécezéssel együtt), vagy akár a teljes fedélszerkezetet is. Statikai szempontból az alábbiakat kell figyelembe venni a tető cseréjekor:

Kémények és kéményseprő járdák statikai ellenőrzése

kémény statikai vizsgálata

Az utóbbi években több megrendelőnknek készítettünk már olyan szakvéleményt, mely egy felújított vagy újraépített kémény átvételéhez kellett a FŐKÉTÜSZ kérésének megfelelően. Ők ugyanis a felújított kéményeket illetve kéményseprő járdákat csak akkor veszik át, ha egy statikus szakértő igazolja, hogy a kémény felújítása szakszerűen történt, szerkezeti szempontból megfelelő kialakítással, illetve élet- és vagyonbiztonságot nem veszélyeztet.